Mielipidekirjoitus 2.4.2025 / Maarit Matinolli: Omalääkärimalli on kustannusvaikuttavuudeltaan ylivertainen tapa tuottaa perusterveydenhuollon palvelut
Julkaistu Rantalakeudessa 2.4.2025
Omalääkärimalli on kustannusvaikuttavuudeltaan ylivertainen tapa tuottaa perusterveydenhuollon palvelut
Kirjoitin omalääkärimallin ja hoidon jatkuvuuden merkityksestä yleislääketieteessä jo ennen vuoden 2022 aluevaaleja. Sittemmin sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut oululaisen professori Juha Auvisen johdolla laaditun ansiokkaan Omalääkäri 2.0 -selvityksen. Omalääkärimallin edistäminen on myös osa pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmaa.
Omalääkärimallin puolesta puhuu vahva tieteellinen näyttö, jonka mukaan saman yleislääkärin hoitaessa potilasta hoidon laatu paranee, sairastavuus ja kuolleisuus vähenevät, terveydenhuollon palveluiden kokonaistarve ja -kustannukset pienenevät ja potilastyytyväisyys paranee.
Nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa lienee ilmiselvää, että valtiolla ei ole lähivuosina mahdollisuutta merkittävästi lisätä sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusta, vaan valtion rahoitusta täytyy kohdentaa maanpuolustuksen vahvistamiseen.
Tämä korostaa entisestään tarvetta tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut mahdollisimman kustannustehokkaasti ja vaikuttavasti. Omalääkärimalli onkin kustannusvaikuttavuudeltaan ylivertainen tapa tuottaa perusterveydenhuollon vastaanottopalvelut.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on ilokseni lähdetty tekemään johdonmukaista työtä omalääkärimallin käyttöön ottamiseksi kaikkialla perusterveydenhuollossa. Omalääkärien hoidossa olevan väestöjoukon kokoa on pyrittävä määrätietoisesti pienentämään nykyisestään ja omalääkärien poissaolojen (lomat, koulutukset) ajalle tulee kehittää toimivat sijaisratkaisut.
”Hyvinvointialueella ei ole varaa jättää käyttämättä mitään omalääkärimallin toteuttamisen tapoja.”
Optimaalisesti toimiva omalääkärimalli vaatii lisää perusterveydenhuoltoon pitkäaikaisesti sitoutuneita lääkäreitä ja pitemmän aikavälin tavoitteena tuleekin olla yleislääketieteen erikoislääkärien osuuden kasvattaminen verrattuna nykyisellään terveyskeskuksissa työskentelevään lääkärikuntaan. Lääkäreiden sitouttaminen Pohjois-Pohjanmaalle ja erityisesti terveyskeskuksiin on syytä aloittaa jo lääketieteen opintojen aikana positiivisen työnantajakuvan luomisella mm. terveyskeskusharjoitteluiden yhteydessä.
Hyvinvointialueella ei ole varaa jättää käyttämättä mitään omalääkärimallin toteuttamisen tapoja ja niinpä mm. ammatinharjoittajamallin käyttöönottoa tulee selvittää viipymättä. Vaikuttavuuden näkökulmasta myös Kela-korvauksiin pohjautuvat valinnanvapauskokeilut tulisi ensisijaisesti perustaa omalääkäri- ja hoidonjatkuvuusmalliin.
Maarit Matinolli, kunta- ja aluevaltuutettu, kunta- ja aluevaltuustoehdokas